Zdrowie

Odpowiednia dieta dla cukrzyka

Indeks glikemiczny (IG) to pomiar przeprowadzany na produktach zawierających węglowodany i ich wpływ na poziom cukru we krwi. IG jest stosunkowo nowym sposobem analizowania żywności.

Wcześniej większość planów posiłków mających na celu poprawę poziomu cukru we krwi analizowała całkowitą ilość węglowodanów (w tym cukrów i skrobi) w samych pokarmach. Analizując wpływ żywności na nasz rzeczywisty poziom cukru we krwi. Innymi słowy, zamiast zliczać całkowitą ilość węglowodanów w żywności w stanie nie zużytym, IG mierzy rzeczywisty wpływ tych produktów na nasz poziom cukru we krwi. Żywność możemy oceniać jako bardzo niskie, niskie, średnie lub wysokie pod względem wartości IG. W ciągu ostatnich 15 lat diety o niskim IG były związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, udaru mózgu, depresji, przewlekłej choroby nerek, powstawania kamieni żółciowych, mięśniaków macicy i nowotworów piersi, jelita grubego, prostaty i trzustki. Dzięki wskaźnikowi IG można szybko wyszukać produkty w których zawarte węglowodany są łatwo trawione, wchłaniane i metabolizowane przez nasz organizm. Węglowodany te mają znacznie większy wpływ na poziom cukru we krwi niż węglowodany ogólnie, ponieważ węglowodany ogólnie obejmują substancje, które nie są łatwo trawione, wchłaniane i metabolizowane. Na przykład nierozpuszczalne włókna to węglowodany, które nie mają bezpośredniego wpływu na poziom cukru we krwi, ponieważ nie można ich łatwo strawić. Jako bardzo ogólny sposób szacowania dostępnych węglowodanów w porcji jedzenia, badacze biorą całkowitą ilość węglowodanów i odejmują całkowitą ilość błonnika. Pomiar IG wymaga również drugiego kroku.

W tym drugim etapie spożywa się 50 gramów dostępnego węglowodanu, ale tym razem spożywa się jeden z dwóch produktów referencyjnych: albo biały chleb, albo czysty cukier (czysta glukoza). Ponownie mierzy się poziom cukru we krwi w ciągu 2 godzin i oblicza ilość glukozy. W tym momencie można porównać dwa wyniki. Wpływ pierwszego pokarmu na nasz cukier jest porównywany z wpływem samego białego chleba lub samej glukozy. Gdy te dwa wyniki są porównywane, wpływ białego chleba lub glukozy arbitralnie podaje się wartość 100, aby ułatwić porównanie. Kiedy chcemy sprawdzić IG poszczególnych produktów warto odwiedzić stronę https://www.fitxpress.pl/indeks-glikemiczny/, na której znajdziemy tabelę IG dla poszczególnych produktów, znacznie ułatwi nam to znalezienie odpowiedniej dla nas diety.

Back To Top