Blog

Włoska pizza – narodowa potrawa i symbol dobrego smaku

Pizza to potrawa rodem z Italii. Można śmiało powiedzieć, że pod względem przyrządzania pizzy Włochy królują. Stanowi ona swego rodzaju symbol tego kraju i wyróżnia ją spośród innych narodowych kuchni.

Pizza przyrządzana jest w różnej formie – na cieście grubym i miękkim, cienkim i chrupiącym, może być prosta i klasyczna jak Margherita. Taka właśnie cieszy się dużą popularnością we Włoszech.

Włosi jedzą pizzę na około, każda okazja jest dobra, żeby posilić się włoską pizzą, wyborną i najlepszą na świecie. Pizza jedzona jest więc i na obiad i na kolację, w ciągu tygodnia i w sobotnie lub niedzielne wieczory. Spotkania z przyjaciółmi, świętowanie, szczególne okazje jak imieniny czy urodziny stanowią również doskonałą okazję do jedzenia pizzy, która okrasza wspólne biesiadowanie, rozmowy i miło spędzony czas. Pizza jest silnym spoiwem życia towarzyskiego we Włoszech. Za przykładem Włochów poszło wiele krajów na świecie, w tym Polska. Również u nas od co najmniej dwudziestu kilku lat pizza jest ważnym punktem w menu i stanowi jedno z najczęściej wybieranych z karty dań. Szereg różnych pizzerii i punktów gastronomicznych oferuję właśnie pizzę.

Grube czy cienkie ciasto i jakie składniki?

Pomimo że pizza jest dostępna w różnych wersjach: na grubym i cienkim cieście, to zwykło się mówić, że prawdziwa włoska pizza przyrządzana jest na cienkim cieście, na którym rozłożone są różne składniki. Najprostsza pizza, która jest uwielbiana przez Włochów, to Margherita. Pizza Wrocław w prostej wersji bazuje na cieście drożdżowym i serze mozzarella (fiordilatte lub de bufala) oraz rozmaitych dodatkach, takich jak pomidor, olej, bazylia, szynka, świeże i pieczone warzywa, owoce morza i inne. Wszystko zależy od tego, jaką wersję wybierzemy, a jest ich wiele. Tych podstawowych jest co najmniej kilkanaście. Są pizze tradycyjne, z dodatkiem mięsa, a są i wegetariańskie. Każdy miłośnik tej włoskiej potrawy znajdzie na pewno swój smak i rodzaj pizzy, która przypadnie mu do gustu i smaku.

Czy pizza jest zdrowa na tle innych fast-foodów?

Panuje opinia, że pizza nie należy do najzdrowszych potraw. Podobnie jak inne szybkie potrawy (zapiekanka, hot-dog czy kebab) zaliczana jest do jedzenia typu fast-food. Jednak w porównaniu do innych potraw, chociażby hot-doga pizza jest dużo zdrowszą potrawą. Poza węglowodanami i białkiem zawiera jeszcze witaminy i mikroelementy (pochodzące z warzyw). Przesadą byłoby stwierdzenie, że pizzę można bez obaw jeść codziennie, ale raz na jakiś czas, na pewno nie zaszkodzi. Dobrze byłoby również spożywać ją niezbyt późno. Nie należy ona bowiem do potraw łatwostrawnych. Oczywiście dużo zależy od wersji pizzy, którą wybierzemy. Jeśli jest to pizza wegetariańska, to z pewnością zjedzenie jej nawet w późniejszej porze, po godz.20 nie spowoduje takich niestrawności, jak pizzy z dodatkami tłustymi i mięsnymi.

Jaka pizza jest najlepsza: domowa, z pizzerii czy mrożona?

Każdy rodzaj pizzy ma swoich zwolenników i przeciwników. Powszechna jednak jest opinia, że najlepsza pizza, to taka, którą sami sobie przyrządzimy w domu. Mamy wówczas pełną kontrolę nad sytuacją. Nie musimy ściśle trzymać się przepisu, a możemy go modyfikować – dodawać takie składniki do niej, jakie lubimy i w proporcjach dowolnych. Pizza na cieście przyrządzonym w domu to dla wielu pizza bez wątpienia najlepsza.

Z drugiej strony, każdy zna adres takiej pizzerii, która przez lata wypracowała sobie opinię doskonałej, podającej pizze wyborne i smaczne. W każdym mieście znajduje się co najmniej jeden taki lokal, a czasem więcej, który cieszy się popularnością, serwując dobrej jakości pizze, takie jak podaje się w Italii. Powstało również szereg pizzerii prowadzonych przez rodowitych Włochów. Przyciągają one konsumentów, gdyż wielu wychodzi z założenia, że nikt nie zrobi tak smacznej pizzy, jak prawdziwy Włoch. Nie zawsze jednak ta opinia jest uzasadniona, bo czasem polskie pizze są dużo smaczniejsze, niż serwowane w lokalu prowadzonym przez włoskiego właściciela czy włoskiego kucharza.

Mrożona pizza uchodzi za pizzę najgorszego sortu. Nie znaczy to wcale, że musi być niesmaczna i nie da się jej zjeść. Po prostu, nie jest to potrawa ze świeżych składników, a głęboko przetworzona. Jeżeli taką pizzę podgrzejemy w mikrofali, to robi się gumowa i nie przypomina zupełnie prawdziwej pizzy. Najlepiej podgrzać lub upiec ją w piekarniku. Na pewno smak będzie dużo lepszy. Nie zastąpi on jednak smaku prawdziwej pizzy, którą sami przygotujemy w domu lub zjemy w pizzerii – nawet średniej jakości. Produkt mrożony, przypominający pizzę, to już ostateczne rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają pizzę i z pewnych względów nie mają możliwości zjedzenia pizzy własnej lub w lokalu.

Back To Top