Rodzaj palenia ziaren wpływa nie tylko na walory smakowe kawy, ale również na wiele innych korzyści, jakie z picia naparu może czerpać organizm człowieka.
Ziarna kawy są palone, aby wydobyć ich aromat i smak, a rodzaj kawy palonej, którą pijesz, ma wpływ na jej działanie. Zbyt mocne palenie ziaren kawy zmniejsza korzyści zdrowotne, jakie oferuje ta popularna używka.
Związki kofeiny znajdujące się w kawie mogą obniżyć wysokie ciśnienie krwi, ale mocno palona kawa może utracić niektóre korzyści zdrowotne związane z ciśnieniem krwi, zawałem serca i udarem mózgu z powodu utraty kwasu chlorogenowego podczas procesu palenia. Jest to polifenol, czyli roślinny mikroelement, który chroni serce. Oznacza to, że trzeba by wypić trzy razy więcej kawy z mocno upieczonego ziarna, aby uzyskać korzyści podobne do ziaren palonych normalnie.
Im dłużej są podgrzewane, tym bardziej ziarna kawy stają się bogatsze i bardziej gorzko-słodkie. Restauracje i kawiarnie często serwują mocno paloną kawę po posiłku, ponieważ głębia smaku działa najlepiej po jedzeniu.
Wybór odpowiednich i dobrej jakości ziaren kawy może mieć duży wpływ na potencjał zdrowotny spożywania tego popularnego napoju. Ważne jest również, aby pamiętać, że inne składniki, takie jak kofeina, mają również pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ mają działanie stymulujące i przeciwbólowe, dlatego dobrej jakości kawa etiopia jest odpowiednim wyborem. Sposób palenia ziaren kawy obejmuje podgrzewanie ich w temperaturze około 300 stopni Celsjusza, a gdy osiągną temperaturę około 200 stopni, zaczynają ciemnieć. Ta procedura zapewnia odpowiedni smak i aromat kawy. Kiedy ziarna zostaną wyjęte z pieca, natychmiast są schładzane. Wiele najlepszych gatunków kaw nabiera w ten sposób wspaniałych aromatów czekolady, karmelu, owoców czy kwiatów. Istnieją różne rodzaje ziaren kawy, które różnią się smakiem i aromatem, najpopularniejsze to delikatna Arabica i kwaskowata Robusta. Obie cieszą się wielkim powodzeniem wśród konsumentów i stanowią niemal całkowitą powierzchnię upraw ziaren kawy.