Biznes

Tradycyjne pieczywo tylko na zakwasie

Historia chleba sięga wiele tysięcy lat wstecz, a wyroby z mąki i wody znajdowane są przez archeologów na całym świecie.

Szacuje się, że pierwsze wyroby powstawały nawet 10000 lat przed naszą erą. Oczywiście różniły się one kształtem czy też sposobem pieczenia, jednak sama zasada połączenia mąki z wodą pozostaje taka sama. Często chleby wypiekane były na gorących kamieniach, które ułożone były wokół ogniska. Obecnie na całym świecie znajdziemy różnego rodzaju wyroby piekarskie, będą się one różniły wyglądem, jest to związane z tradycją danego kraju, czy też typowymi zbożami, które występują na danym obszarze. W naszym kraju oczywiście najpopularniejsze są wyroby z mąki pszennej oraz żytniej, często spotykane są również mieszanki obu tych rodzajów mąki. Ważne oczywiście jest, aby pieczywo powstawało na odpowiednim zakwasie. Czasem także możemy zakupić dobrej jakości pieczywo, które zawiera zarówno zakwas, jaki mały dodatek drożdży, chodzi tutaj oczywiście o czas. Tradycyjne pieczywo tylko na zakwasie

W przypadku zakwasu będziemy potrzebowali od 3 do 6 dni, aby powstał właściwy zakwas, w przypadku drożdży wzrost chleba następuje od razu.

Oczywiście w tym przypadku należy dopilnować wszystkich faz powstawania dobrego bochenka. Po wyrobieniu ciasta należy trzymać je w odpowiednim miejscu, wówczas może odpowiednio wzrosnąć, następnie musimy także odpowiednio je wypiec. W wielu piekarniach nawet obecnie znajdziemy typowe piece kamienne, które opalane są drewnem, może być to związane z tradycyjnymi przepisami, które są wykorzystywane od setek lat. Sam przepis nie zmienił się zbytnio od tysięcy lat, zmienia się jednak sposób wyrabiania mąki, obecnie rezygnuje się z otrębów, wyrabia się mąkę oczyszczoną. Jednak obecnie coraz więcej piekarni powraca do tradycyjnych rodzajów mąki, które posiadają otręby i zarodki, będące źródłami błonnika oraz składników mineralnych. Obecnie klienci coraz chętniej kupują pieczywo zdrowe, które zazwyczaj ze względu na użytą mąkę ma kolor bardziej brązowy. Warto oczywiście poszukiwać piekarni z dużą renomą i doświadczeniem, niektóre z nich są laureatami Orłów Piekarnictwa, jest to duże wyróżnienie w branży piekarskiej, otrzymują je najlepsze piekarnie.

Back To Top